Klinisk oral fysiologi

Fagområdet beskæftiger sig med temporomandibulær dysfunktion (TMD) dvs. orofaciale smerter, kæbeledsbesvær og tyggemuskelgener, både som lokale problemer eller i relation til generelle lidelser. I Klinisk Oral Fysiologi forskes og undervises der i kæbeleddets funktion og tyggemuskelaktivitet samt okklusion og attrition samt fysiologi og patofysiologi for lidelserne.

Undervisning

Undervisningen er både teoretisk og klinisk og bygger ovenpå kurset i Oral Struktur og Funktion. Hovedindholdet er lokale og generelle lidelser med TMD samt differentialdiagnoser. Nedsat og hæmmet kæbefunktion, ændrede okklusale forhold samt ansigtssmerter og hovedpine kan være tegn på degenerative lidelser i kæbeleddet og myalgi i tyggemusklerne, som uden større vanskeligheder kan behandles i almen tandlægepraksis eller kommunal tandpleje. Imidlertid kan sådanne symptomer også være følgetilstande til eller ledsage en række andre lokale eller generelle lidelser. Det er derfor væsentligt også at have kendskab til differentialdiagnostiske forhold, behandling samt indikation for henvisning til anden instans.

Forskning

Fagområdets aktuelle forskningsaktivitet er overvejende orofacial funktion hos patienter med degenerative neurologiske lidelser, hovedpiner og søvnforstyrrelser i tværfagligt regi.

Fagområdeleder/kontaktperson for faget

Professor Merete Bakke

Klinisk Oral Funktion er placeret i forskningssektionen Oral sundhed, samfund og teknologi