Ortodonti

Faget ortodonti (tandregulering) omfatter dels teoretisk og klinisk undervisning på tandlægestudiets kandidatuddannelse samt en specialtandlægeuddannelse i ortodonti for tandlæger. Til fagområdet er desuden tilknyttet en Odontologisk Søvnklinik.

Specialtandlægeuddannelsen i Ortodonti 

Odontologisk Søvnklinik 

Undervisning

Undervisningen i ortodonti foregår på 1., 2. og 3. semester på kandidatuddannelsen og består af 3 kurser: Basal ortodonti 1-3. Hvert kursus bygger ovenpå det foregående kursus. Undervisningen har fokus på ortodontisk diagnostik, dentitions- og okklusionsudvikling, kraniofacialudvikling og funktion ved normal og patologisk udvikling. Ligeledes omfatter undervisningen de forskellige typer af ortodontisk apparatur samt ortodontisk visitation. I løbet af 2. og 3. semester får de studerende også mulighed for at udføre mindre ortodontiske behandlinger under vejledning af specialtandlæger i ortodonti.

Målet med undervisningen er, at de studerende skal opnå viden om kraniets udvikling og på skeletal modenhed og pubertal udvikling (pubertal vækst) samt ortodontisk diagnostik og behandlingsprincipper for derved at kunne foretage en rettidig ortodontisk visitation. De studerende for ligeledes kendskab til voksenortodonti og søvnlidelser, der kan behandles med en tandbøjle.

Forskning

Forskningen ved fagområdet omfatter kraniofacial vækst og udvikling, inklusiv dentition og okklusion, samt orofacial funktion og respiration. Der forskes derudover i odontologisk søvnmedicin herunder obstruktiv søvnapnø samt halshvirvelsøjlen og de øvre luftveje.

På fagområdet foregår der også forskning i nye digitale diagnostiske hjælpemidler samt ortodontiske behandlingsprincipper.

Fagområdeleder/kontaktperson for faget

Professor MSO Liselotte Sonnesen

Ortodonti er placeret i forskningssektionen Oral sundhed, samfund og teknologi