Parodontologi

Parodontologi er læren om sygdomme i tændernes støttevæv (parodontiet), dvs. tandkød, rodhinde og omgivende knogle. De almindeligste af disse sygdomme er tandkødsbetændelse (gingivitis) og paradentose (marginal parodontitis).

Udbredelsen af disse sygdomme i befolkningen er betydelig. Gingivitis er en tilstand med betændelse (inflammation) i tandkødet (gingiva). Denne tilstand er sædvanligvis reversibel, således at der efter effektiv behandling ikke findes skader i støttevævet.

Gingivitis kan imidlertid under visse forhold hos nogle patienter videreudvikle sig til marginal parodontitis, der er karakteriseret ved fordybelse af tandkødslommerne med destruktion af bindevævet i tandkød og rodhinde ligesom der er nedbrydning af den tandbærende del af kæbeknoglen.

Tilbøjeligheden til at få marginal parodontitis og sygdommens udviklingsforløb viser stor individuel variation. Ved tidlig behandling kan sygdommen standses eller begrænses hos den største del af befolkningen, men 4-10% udvikler en særlig alvorlig sygdomsform (aggressiv parodontitis), der ofte fører til tandtab. Det karakteristiske for den alvorlige sygdomsform er, at den ofte debuterer i ung alder, og at vævsnedbrydningen er hurtigt forløbende. Årsagen til marginal parodontitis er bakterier på tandoverfladen, men der findes ingen tilfredsstillende fuldstændig forklaring på den store forskel i tilbøjeligheden til at udvikle sygdommen.

Forskning

Forskningen ved fagområdet Parodontologi har til formål at øge vores viden om parodontal sygdom, herunder især de immunologiske aspekter ved aggressiv parodontitis, behandlingen af denne sygdom og parodontitis sammenhæng med og indflydelse på almensygdomme.