SEAL-DK – Københavns Universitet

Lak kan erstatte tandlægens bor og fyldninger

- næsten 50 procents chance for at undgå boret her og nu

Det er ikke længere en selvfølge, at tandlægen tager boret i brug, når hun/han finder de berygtede huller (cariesangreb) i tænderne. Nu kan problemet muligvis klares med en gang lak. Den nye metode hedder SEAL-behandling og består af en lakbehandling, som forsegler hullet, så der ikke kan komme næring til bakterierne i cariesangrebet. Det kan i bedste fald stoppe udviklingen af et begyndende hul så meget, at det aldrig bliver nødvendigt at bore i tanden.

Resultaterne af SEAL-DK forskningsprojektet viser, at tandlæger ofte kan nøjes med at lakere i stedet for at udbore huller. SEAL-DK undersøgelsen omfatter 521 børn og unge mellem 6 og 17 år, som alle havde caries på tændernes tyggeflader, caries der under normale omstændigheder skulle være boret i og behandlet med en plastfyldning. Efter lodtrækning blev 2/3 af cariesangrebene behandlet med en plastlakering og resten blev behandlet med en plastfyldning. Selvom alle cariesangreb var vurderet som fyldningskrævende på behandlingstidspunktet, var mere end halvdelen af de lakerede tænder stadig ikke fyldt efter de første 7 år, og ingen af de lakerede tænder havde haft behandlingskrævende symptomer.

De gode resultater betyder, at knap halvdelen af alle huller i de blivende tænder på børn og unge i første omgang kan behandles med en plastlakering, en SEAL-behandling. Dette vil enten udsætte fyldningsbehandling i en årrække eller sikre, at det aldrig bliver nødvendigt at bore i tanden. Det er dog ikke alle cariesangreb, der kan behandles med en lakforsegling. En SEAL-behandling kan kun gennemføres, hvis cariesangrebet ligger på en af de blivende tænders tyggeflade og ikke er blevet for dybt. SEAL-behandling kan også bruges på voksne.

SEAL-DK varsler et brud med tidligere behandlingsformer, og kan på sigt blive et kvantespring for tandsundheden.

SEAL-DK projektet udføres i et samarbejde mellem Den Kommunale Tandpleje i Allerød, Gentofte, Helsingør, Herlev, Hillerød, Høje-Taastrup, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Nordfyn samt Tandlægeskolen, Københavns Universitet.

Projektet følger børnene og de unge i indtil 10 år.

Leder af SEAL-projektet: Vibeke Qvist og Azam Bakhshandeh

Resultaterne er publiceret i Journal of Dental Reserach Clinical and Translational Research. Klik her for at se artiklen.

Medieomtale

Abstracts/artikler

JDR CTR 2017 - Sealing Occlusal Dentin Caries in Permanent Molar: 7-year Results of a Randomized Controlled Trial

Tandlægebladet nr 7, 2017 - Forsegling af okklusal dentincaries i permanente molarer: Syvårsresultater af en randomiseret klinisk undersøgelse

IADR 2014 - Occlusal caries in young permanent teeth - location and re-treatments

IADP 2013 - Sealing manifest occlusal caries in young permanent teeth - 5-year survival of different sealant materials

IAPD 2013 - Sealing or restoring manifest occlusal caries in young permanent teeth - 5-year results

IAPD 2013 - Radiographic measurement of sealed occlusal caries lesions after 3 years

EAPD 2010 - Sealing of manifest occlusal caries in the young permanent dentition - 2-years results