Lak kan erstatte tandlægens bor og fyldninger

- næsten 50 procents chance for at undgå boret her og nu

Det er ikke længere en selvfølge, at tandlægen tager boret i brug, når hun/han finder de berygtede huller (cariesangreb) i tænderne. Nu kan problemet muligvis klares med en gang lak. Den nye metode hedder SEAL-behandling og består af en lakbehandling, som forsegler hullet, så der ikke kan komme næring til bakterierne i cariesangrebet. Det kan i bedste fald stoppe udviklingen af et begyndende hul så meget, at det aldrig bliver nødvendigt at bore i tanden.

Resultaterne af SEAL-DK forskningsprojektet viser, at tandlæger ofte kan nøjes med at lakere i stedet for at udbore huller. SEAL-DK undersøgelsen omfatter 521 børn og unge mellem 6 og 17 år, som alle havde caries på tændernes tyggeflader, caries der under normale omstændigheder skulle være boret i og behandlet med en plastfyldning. Efter lodtrækning blev 2/3 af cariesangrebene behandlet med en plastlakering og resten blev behandlet med en plastfyldning. De afsluttende 10-års resultater viser, at ca. 8% af de lakerede tænder hvert år må genforsegles eller fyldes. Selvom alle cariesangreb var vurderet som fyldningskrævende på behandlingstidspunktet, var mere end halvdelen stadig ikke fyldt efter 7 år og ingen af de lakerede tænder havde haft behandlingskrævende symptomer.

De gode resultater betyder, at knap halvdelen af alle huller i de blivende tænder på børn og unge i første omgang kan behandles med en plastlakering, en SEAL-behandling. Dette vil enten udsætte fyldningsbehandling i en årrække eller sikre, at det aldrig bliver nødvendigt at bore i tanden. Det er dog ikke alle cariesangreb, der kan behandles med en lakforsegling. En SEAL-behandling kan kun gennemføres, hvis cariesangrebet ligger på en af de blivende tænders tyggeflade og ikke er blevet for dybt. SEAL-behandling kan også bruges på voksne.

SEAL-DK har betydet et brud med tidligere behandlingsformer, og vil på sigt være til stor gavn for tandsundheden.
SEAL-DK projektet blev udført i et samarbejde mellem Den Kommunale Tandpleje i Allerød, Gentofte, Helsingør, Herlev, Hillerød, Høje-Taastrup, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Nordfyn samt Tandlægeskolen, Københavns Universitet.

Projektet har fulgt børnene og de unge fra 2006 til 2019.

Leder af SEAL-projektet: Azam Bakhshandeh og Vibeke Qvist

Resultaterne er publiceret i Journal of Dental Research Clinical and Translational Research.
Klik her for at se artiklen.

Medieomtale

Abstracts/artikler

JDR CTR 2017 - Sealing Occlusal Dentin Caries in Permanent Molar: 7-year Results of a Randomized Controlled Trial

Tandlægebladet nr 7, 2017 - Forsegling af okklusal dentincaries i permanente molarer: Syvårsresultater af en randomiseret klinisk undersøgelse

IADR 2014 - Occlusal caries in young permanent teeth - location and re-treatments

IADP 2013 - Sealing manifest occlusal caries in young permanent teeth - 5-year survival of different sealant materials

IAPD 2013 - Sealing or restoring manifest occlusal caries in young permanent teeth - 5-year results

IAPD 2013 - Radiographic measurement of sealed occlusal caries lesions after 3 years

EAPD 2010 - Sealing of manifest occlusal caries in the young permanent dentition - 2-years results