Sår i mundslimhinden

Publikation: Bidrag til tidsskriftReviewForskningfagfællebedømt

Standard

Sår i mundslimhinden. / Pedersen, Anne Marie Lynge; Jørgensen, Mette Rose; Larsen, Kristine Røn.

I: Tandlaegebladet, Bind 127, Nr. 10, 2023, s. 882-892.

Publikation: Bidrag til tidsskriftReviewForskningfagfællebedømt

Harvard

Pedersen, AML, Jørgensen, MR & Larsen, KR 2023, 'Sår i mundslimhinden', Tandlaegebladet, bind 127, nr. 10, s. 882-892.

APA

Pedersen, A. M. L., Jørgensen, M. R., & Larsen, K. R. (2023). Sår i mundslimhinden. Tandlaegebladet, 127(10), 882-892.

Vancouver

Pedersen AML, Jørgensen MR, Larsen KR. Sår i mundslimhinden. Tandlaegebladet. 2023;127(10):882-892.

Author

Pedersen, Anne Marie Lynge ; Jørgensen, Mette Rose ; Larsen, Kristine Røn. / Sår i mundslimhinden. I: Tandlaegebladet. 2023 ; Bind 127, Nr. 10. s. 882-892.

Bibtex

@article{fe58bf5e639145139cba0aed24da4ea1,
title = "S{\aa}r i mundslimhinden",
abstract = "S{\aa}r er hyppigt forekommende i mundslimhinden, og de traumatiske s{\aa}r udg{\o}r hovedparten. Betegnelsen vulnus anvendes om s{\aa}r udl{\o}st af eksogene faktorer, fx traumer fra bid, skarpe f{\o}deemner, forbr{\ae}nding eller fra tandl{\ae}geinstrument. Et vulnus er karakteriseret ved at v{\ae}re akut opst{\aa}et, ofte smertefuldt og solit{\ae}rt, og det heler spontant inden for 7-10 dage. Et ulcus derimod, der kan hele langsommere, opst{\aa}r som f{\o}lge af endogene faktorer, dvs. lokale eller systemiske sygdomstilstande. De hyppigste {\aa}rsager til ulcera i mundslimhinden er infektion (is{\ae}r virusinfektioner), immunmedieret sygdom (fx lichen planus og inflammatorisk tarmsygdom), immunrelaterede reaktioner (fx medikamentelt udl{\o}ste reaktioner), autoimmune sygdomme (fx pemfigoid eller lupus erythematosus) eller malign neoplasi. Det er indlysende, at en udf{\o}rlig anamnese og en grundig klinisk unders{\o}gelse er afg{\o}rende for identifikation af eventuel udl{\o}sende {\aa}rsag til et eller flere s{\aa}r i mundslimhinden og for stillingtagen til videre udredning, herunder biopsi og supplerende parakliniske tests, s{\aa}fremt {\aa}rsagen er uklar, og der er systemiske manifestationer. Maligne neoplasier med ulceration kan undertiden v{\ae}re vanskelige at adskille fra tilstande med benigne ulcerationer. En patient med et ulcus, der ikke viser tegn p{\aa} heling inden for 2-3 uger, skal derfor altid henvises akut for malignitetssuspicio. Desuden b{\o}r sv{\ae}re tilf{\ae}lde af recidiverende aft{\o}s stomatitis og sen debut lede til differentialdiagnostiske overvejelser og henvisning til udredning for underliggende systemisk immunrelateret sygdom. I denne artikel gennemg{\aa}s de mest almindelige sygdomstilstande, der er forbundet med ulcerationer, og differentialdiagnostiske overvejelser i relation hertil.",
author = "Pedersen, {Anne Marie Lynge} and J{\o}rgensen, {Mette Rose} and Larsen, {Kristine R{\o}n}",
year = "2023",
language = "Dansk",
volume = "127",
pages = "882--892",
journal = "Tandlaegebladet",
issn = "0039-9353",
publisher = "Dansk Tandlaegeforening",
number = "10",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Sår i mundslimhinden

AU - Pedersen, Anne Marie Lynge

AU - Jørgensen, Mette Rose

AU - Larsen, Kristine Røn

PY - 2023

Y1 - 2023

N2 - Sår er hyppigt forekommende i mundslimhinden, og de traumatiske sår udgør hovedparten. Betegnelsen vulnus anvendes om sår udløst af eksogene faktorer, fx traumer fra bid, skarpe fødeemner, forbrænding eller fra tandlægeinstrument. Et vulnus er karakteriseret ved at være akut opstået, ofte smertefuldt og solitært, og det heler spontant inden for 7-10 dage. Et ulcus derimod, der kan hele langsommere, opstår som følge af endogene faktorer, dvs. lokale eller systemiske sygdomstilstande. De hyppigste årsager til ulcera i mundslimhinden er infektion (især virusinfektioner), immunmedieret sygdom (fx lichen planus og inflammatorisk tarmsygdom), immunrelaterede reaktioner (fx medikamentelt udløste reaktioner), autoimmune sygdomme (fx pemfigoid eller lupus erythematosus) eller malign neoplasi. Det er indlysende, at en udførlig anamnese og en grundig klinisk undersøgelse er afgørende for identifikation af eventuel udløsende årsag til et eller flere sår i mundslimhinden og for stillingtagen til videre udredning, herunder biopsi og supplerende parakliniske tests, såfremt årsagen er uklar, og der er systemiske manifestationer. Maligne neoplasier med ulceration kan undertiden være vanskelige at adskille fra tilstande med benigne ulcerationer. En patient med et ulcus, der ikke viser tegn på heling inden for 2-3 uger, skal derfor altid henvises akut for malignitetssuspicio. Desuden bør svære tilfælde af recidiverende aftøs stomatitis og sen debut lede til differentialdiagnostiske overvejelser og henvisning til udredning for underliggende systemisk immunrelateret sygdom. I denne artikel gennemgås de mest almindelige sygdomstilstande, der er forbundet med ulcerationer, og differentialdiagnostiske overvejelser i relation hertil.

AB - Sår er hyppigt forekommende i mundslimhinden, og de traumatiske sår udgør hovedparten. Betegnelsen vulnus anvendes om sår udløst af eksogene faktorer, fx traumer fra bid, skarpe fødeemner, forbrænding eller fra tandlægeinstrument. Et vulnus er karakteriseret ved at være akut opstået, ofte smertefuldt og solitært, og det heler spontant inden for 7-10 dage. Et ulcus derimod, der kan hele langsommere, opstår som følge af endogene faktorer, dvs. lokale eller systemiske sygdomstilstande. De hyppigste årsager til ulcera i mundslimhinden er infektion (især virusinfektioner), immunmedieret sygdom (fx lichen planus og inflammatorisk tarmsygdom), immunrelaterede reaktioner (fx medikamentelt udløste reaktioner), autoimmune sygdomme (fx pemfigoid eller lupus erythematosus) eller malign neoplasi. Det er indlysende, at en udførlig anamnese og en grundig klinisk undersøgelse er afgørende for identifikation af eventuel udløsende årsag til et eller flere sår i mundslimhinden og for stillingtagen til videre udredning, herunder biopsi og supplerende parakliniske tests, såfremt årsagen er uklar, og der er systemiske manifestationer. Maligne neoplasier med ulceration kan undertiden være vanskelige at adskille fra tilstande med benigne ulcerationer. En patient med et ulcus, der ikke viser tegn på heling inden for 2-3 uger, skal derfor altid henvises akut for malignitetssuspicio. Desuden bør svære tilfælde af recidiverende aftøs stomatitis og sen debut lede til differentialdiagnostiske overvejelser og henvisning til udredning for underliggende systemisk immunrelateret sygdom. I denne artikel gennemgås de mest almindelige sygdomstilstande, der er forbundet med ulcerationer, og differentialdiagnostiske overvejelser i relation hertil.

M3 - Review

VL - 127

SP - 882

EP - 892

JO - Tandlaegebladet

JF - Tandlaegebladet

SN - 0039-9353

IS - 10

ER -

ID: 356912686