Kemiske stoffers skadevirkninger på tandklinikker

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Kemiske stoffers skadevirkninger på tandklinikker. / Larsen, Tove; Samuelsen, Jan Tore; Johansen, Jeanne Duus.

I: Tandlaegebladet, Bind 121, Nr. 7, 2017, s. 768-774.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Larsen, T, Samuelsen, JT & Johansen, JD 2017, 'Kemiske stoffers skadevirkninger på tandklinikker', Tandlaegebladet, bind 121, nr. 7, s. 768-774. <http://www.tandlaegebladet.dk/kemiske-stoffers-skadevirkninger-paa-tandklinikker>

APA

Larsen, T., Samuelsen, J. T., & Johansen, J. D. (2017). Kemiske stoffers skadevirkninger på tandklinikker. Tandlaegebladet, 121(7), 768-774. http://www.tandlaegebladet.dk/kemiske-stoffers-skadevirkninger-paa-tandklinikker

Vancouver

Larsen T, Samuelsen JT, Johansen JD. Kemiske stoffers skadevirkninger på tandklinikker. Tandlaegebladet. 2017;121(7):768-774.

Author

Larsen, Tove ; Samuelsen, Jan Tore ; Johansen, Jeanne Duus. / Kemiske stoffers skadevirkninger på tandklinikker. I: Tandlaegebladet. 2017 ; Bind 121, Nr. 7. s. 768-774.

Bibtex

@article{5034e26c62124d8aab4a48c5d7356c55,
title = "Kemiske stoffers skadevirkninger p{\aa} tandklinikker",
abstract = "Der findes ingen eksakte tal for forekomsten af f{\o}devareallergi i den danske befolkning. Den kumulerede forekomst af f{\o}devareallergi hos b{\o}rn i de f{\o}rste tre leve{\aa}r sk{\o}nnes at v{\ae}re p{\aa} 7-8 %, hvoraf hovedparten vokser sig fra det. Punktpr{\ae}valensen af diagnosticeret f{\o}devareallergi hos voksne er 3 %.Det er ofte almindelige f{\o}devarer, som udl{\o}ser allergiske reaktioner, fx {\ae}g, m{\ae}lk, n{\o}dder, skaldyr, jordn{\o}dder og frisk frugt. Krydsreaktioner er den mest almindelige f{\o}devareallergi hos st{\o}rre b{\o}rn og voksne. Pollenallergikere udg{\o}r her en s{\ae}rlig risikogruppe, idet op til halvdelen reagerer allergisk p{\aa} visse typer af frisk frugt og gr{\o}ntsager, hvilket kan udl{\o}se oralt allergisyndrom. Krydsreaktioner kan potentielt ogs{\aa} udl{\o}ses i forbindelse med tandbehandling som f{\o}lge af eksponering for de forskellige materialer, der anvendes i tandl{\ae}gepraksis.Det er v{\ae}sentligt at skelne mellem f{\o}devareallergi og f{\o}devareintolerance. Ved f{\o}devareallergi aktiveres immunsystemet via et IgE-medieret respons. F{\o}devareintolerance er derimod en form for hypersensibilitet over for et eller flere f{\o}deemner, enten pga. manglende nedbrydning i mave-tarm-kanalen som fx ved laktoseintolerance eller pga. en autoimmunbetinget inflammation i tarmen som ved c{\o}liaki. Den pr{\ae}cise forekomst af f{\o}devareintolerance kendes ikke, men sk{\o}nnes at v{\ae}re lavere end for f{\o}devareallergi. De mest almindelige former for f{\o}devareintolerance er laktoseintolerance og c{\o}liaki. Udiagnosticeret og ubehandlet kan disse tilstande medf{\o}re malabsorption og dermed orale manifestationer som bl.a. emaljedefekter og aft{\o}s stomatitis.N{\ae}rv{\ae}rende artikel gennemg{\aa}r de mekanismer, der ligger til grund for f{\o}devareallergi og -intolerance, de relaterede symptomer og orale manifestationer samt udredning og behandling af disse tilstande.",
author = "Tove Larsen and Samuelsen, {Jan Tore} and Johansen, {Jeanne Duus}",
year = "2017",
language = "Dansk",
volume = "121",
pages = "768--774",
journal = "Tandlaegebladet",
issn = "0039-9353",
publisher = "Dansk Tandlaegeforening",
number = "7",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Kemiske stoffers skadevirkninger på tandklinikker

AU - Larsen, Tove

AU - Samuelsen, Jan Tore

AU - Johansen, Jeanne Duus

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Der findes ingen eksakte tal for forekomsten af fødevareallergi i den danske befolkning. Den kumulerede forekomst af fødevareallergi hos børn i de første tre leveår skønnes at være på 7-8 %, hvoraf hovedparten vokser sig fra det. Punktprævalensen af diagnosticeret fødevareallergi hos voksne er 3 %.Det er ofte almindelige fødevarer, som udløser allergiske reaktioner, fx æg, mælk, nødder, skaldyr, jordnødder og frisk frugt. Krydsreaktioner er den mest almindelige fødevareallergi hos større børn og voksne. Pollenallergikere udgør her en særlig risikogruppe, idet op til halvdelen reagerer allergisk på visse typer af frisk frugt og grøntsager, hvilket kan udløse oralt allergisyndrom. Krydsreaktioner kan potentielt også udløses i forbindelse med tandbehandling som følge af eksponering for de forskellige materialer, der anvendes i tandlægepraksis.Det er væsentligt at skelne mellem fødevareallergi og fødevareintolerance. Ved fødevareallergi aktiveres immunsystemet via et IgE-medieret respons. Fødevareintolerance er derimod en form for hypersensibilitet over for et eller flere fødeemner, enten pga. manglende nedbrydning i mave-tarm-kanalen som fx ved laktoseintolerance eller pga. en autoimmunbetinget inflammation i tarmen som ved cøliaki. Den præcise forekomst af fødevareintolerance kendes ikke, men skønnes at være lavere end for fødevareallergi. De mest almindelige former for fødevareintolerance er laktoseintolerance og cøliaki. Udiagnosticeret og ubehandlet kan disse tilstande medføre malabsorption og dermed orale manifestationer som bl.a. emaljedefekter og aftøs stomatitis.Nærværende artikel gennemgår de mekanismer, der ligger til grund for fødevareallergi og -intolerance, de relaterede symptomer og orale manifestationer samt udredning og behandling af disse tilstande.

AB - Der findes ingen eksakte tal for forekomsten af fødevareallergi i den danske befolkning. Den kumulerede forekomst af fødevareallergi hos børn i de første tre leveår skønnes at være på 7-8 %, hvoraf hovedparten vokser sig fra det. Punktprævalensen af diagnosticeret fødevareallergi hos voksne er 3 %.Det er ofte almindelige fødevarer, som udløser allergiske reaktioner, fx æg, mælk, nødder, skaldyr, jordnødder og frisk frugt. Krydsreaktioner er den mest almindelige fødevareallergi hos større børn og voksne. Pollenallergikere udgør her en særlig risikogruppe, idet op til halvdelen reagerer allergisk på visse typer af frisk frugt og grøntsager, hvilket kan udløse oralt allergisyndrom. Krydsreaktioner kan potentielt også udløses i forbindelse med tandbehandling som følge af eksponering for de forskellige materialer, der anvendes i tandlægepraksis.Det er væsentligt at skelne mellem fødevareallergi og fødevareintolerance. Ved fødevareallergi aktiveres immunsystemet via et IgE-medieret respons. Fødevareintolerance er derimod en form for hypersensibilitet over for et eller flere fødeemner, enten pga. manglende nedbrydning i mave-tarm-kanalen som fx ved laktoseintolerance eller pga. en autoimmunbetinget inflammation i tarmen som ved cøliaki. Den præcise forekomst af fødevareintolerance kendes ikke, men skønnes at være lavere end for fødevareallergi. De mest almindelige former for fødevareintolerance er laktoseintolerance og cøliaki. Udiagnosticeret og ubehandlet kan disse tilstande medføre malabsorption og dermed orale manifestationer som bl.a. emaljedefekter og aftøs stomatitis.Nærværende artikel gennemgår de mekanismer, der ligger til grund for fødevareallergi og -intolerance, de relaterede symptomer og orale manifestationer samt udredning og behandling af disse tilstande.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 121

SP - 768

EP - 774

JO - Tandlaegebladet

JF - Tandlaegebladet

SN - 0039-9353

IS - 7

ER -

ID: 185180968