Udnyttelse af tandplejen i de nordiske lande

Publikation: Bidrag til tidsskriftReviewForskningfagfællebedømt

Standard

Udnyttelse af tandplejen i de nordiske lande. / Rosing, Kasper; Suominen, Liisa ; Árnadóttir, Inga B; Gahnberg, Lars; Åstrøm, Anne Nordrehaug .

I: Tandlaegebladet, Bind 125, Nr. 1, 1564, 2021, s. 50-59.

Publikation: Bidrag til tidsskriftReviewForskningfagfællebedømt

Harvard

Rosing, K, Suominen, L, Árnadóttir, IB, Gahnberg, L & Åstrøm, AN 2021, 'Udnyttelse af tandplejen i de nordiske lande', Tandlaegebladet, bind 125, nr. 1, 1564, s. 50-59.

APA

Rosing, K., Suominen, L., Árnadóttir, I. B., Gahnberg, L., & Åstrøm, A. N. (2021). Udnyttelse af tandplejen i de nordiske lande. Tandlaegebladet, 125(1), 50-59. [1564].

Vancouver

Rosing K, Suominen L, Árnadóttir IB, Gahnberg L, Åstrøm AN. Udnyttelse af tandplejen i de nordiske lande. Tandlaegebladet. 2021;125(1):50-59. 1564.

Author

Rosing, Kasper ; Suominen, Liisa ; Árnadóttir, Inga B ; Gahnberg, Lars ; Åstrøm, Anne Nordrehaug . / Udnyttelse af tandplejen i de nordiske lande. I: Tandlaegebladet. 2021 ; Bind 125, Nr. 1. s. 50-59.

Bibtex

@article{4baf6a6828844f84aed02206567a414e,
title = "Udnyttelse af tandplejen i de nordiske lande",
abstract = "Udnyttelse af tandplejen defineres som den andel af befolkningen, der modtager tandplejeydelser inden for et givet tidsrum. Individuelle patientbehov afg{\o}r, hvad der betragtes som regelm{\ae}ssig tandpleje. De nordiske landes tandplejesystemer har mange f{\ae}llestr{\ae}k, og et grundl{\ae}ggende princip er, at alle borgere har lige ret til tandpleje. Generelt er udnyttelsesgraden h{\o}j i forskellige befolkningsgrupper i alle de nordiske lande, og befolkningerne har god forst{\aa}else for n{\o}dvendigheden af regelm{\ae}ssig tandpleje. N{\aa}r de {\aa}rlige udnyttelsesgrader er mindre end 100 %, er en del af forklaringen, at tandsundheden generelt er blevet stadig bedre i de nordiske lande, og at der derfor er et stigende antal borgere, der ikke l{\ae}ngere har behov for at blive unders{\o}gt hvert {\aa}r. Der er dog ogs{\aa} evidens for, at en r{\ae}kke faktorer som fx tandl{\ae}geskr{\ae}k, socio-{\o}konomiske forhold, stor afstand til n{\ae}rmeste klinik og tandl{\ae}gernes priser p{\aa}virker udnyttelsesgraden. Det er problematisk b{\aa}de fra et etisk og et juridisk synspunkt, at nogle befolkningsgrupper, is{\ae}r de {\ae}ldre og socialt belastede, ikke i fuldt omfang f{\aa}r gavn af tandplejesystemerne under den nuv{\ae}rende organisering. ",
author = "Kasper Rosing and Liisa Suominen and {\'A}rnad{\'o}ttir, {Inga B} and Lars Gahnberg and {\AA}str{\o}m, {Anne Nordrehaug}",
year = "2021",
language = "Dansk",
volume = "125",
pages = "50--59",
journal = "Tandlaegebladet",
issn = "0039-9353",
publisher = "Dansk Tandlaegeforening",
number = "1",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Udnyttelse af tandplejen i de nordiske lande

AU - Rosing, Kasper

AU - Suominen, Liisa

AU - Árnadóttir, Inga B

AU - Gahnberg, Lars

AU - Åstrøm, Anne Nordrehaug

PY - 2021

Y1 - 2021

N2 - Udnyttelse af tandplejen defineres som den andel af befolkningen, der modtager tandplejeydelser inden for et givet tidsrum. Individuelle patientbehov afgør, hvad der betragtes som regelmæssig tandpleje. De nordiske landes tandplejesystemer har mange fællestræk, og et grundlæggende princip er, at alle borgere har lige ret til tandpleje. Generelt er udnyttelsesgraden høj i forskellige befolkningsgrupper i alle de nordiske lande, og befolkningerne har god forståelse for nødvendigheden af regelmæssig tandpleje. Når de årlige udnyttelsesgrader er mindre end 100 %, er en del af forklaringen, at tandsundheden generelt er blevet stadig bedre i de nordiske lande, og at der derfor er et stigende antal borgere, der ikke længere har behov for at blive undersøgt hvert år. Der er dog også evidens for, at en række faktorer som fx tandlægeskræk, socio-økonomiske forhold, stor afstand til nærmeste klinik og tandlægernes priser påvirker udnyttelsesgraden. Det er problematisk både fra et etisk og et juridisk synspunkt, at nogle befolkningsgrupper, især de ældre og socialt belastede, ikke i fuldt omfang får gavn af tandplejesystemerne under den nuværende organisering.

AB - Udnyttelse af tandplejen defineres som den andel af befolkningen, der modtager tandplejeydelser inden for et givet tidsrum. Individuelle patientbehov afgør, hvad der betragtes som regelmæssig tandpleje. De nordiske landes tandplejesystemer har mange fællestræk, og et grundlæggende princip er, at alle borgere har lige ret til tandpleje. Generelt er udnyttelsesgraden høj i forskellige befolkningsgrupper i alle de nordiske lande, og befolkningerne har god forståelse for nødvendigheden af regelmæssig tandpleje. Når de årlige udnyttelsesgrader er mindre end 100 %, er en del af forklaringen, at tandsundheden generelt er blevet stadig bedre i de nordiske lande, og at der derfor er et stigende antal borgere, der ikke længere har behov for at blive undersøgt hvert år. Der er dog også evidens for, at en række faktorer som fx tandlægeskræk, socio-økonomiske forhold, stor afstand til nærmeste klinik og tandlægernes priser påvirker udnyttelsesgraden. Det er problematisk både fra et etisk og et juridisk synspunkt, at nogle befolkningsgrupper, især de ældre og socialt belastede, ikke i fuldt omfang får gavn af tandplejesystemerne under den nuværende organisering.

M3 - Review

VL - 125

SP - 50

EP - 59

JO - Tandlaegebladet

JF - Tandlaegebladet

SN - 0039-9353

IS - 1

M1 - 1564

ER -

ID: 256516741